Wyprzedź meningokoki

Wyprzedź meningokoki. Z wiedzą na start.

Fundacja Instytutu Matki i Dziecka oraz Stadion PGE Narodowy serdecznie zapraszają na bezpłatny piknik rodzinny, podczas którego odbędzie się olimpiada sportowa oraz bieg Wyprzedź meningokoki. Wydarzenie będzie miało miejsce w niedzielę 2 września 2018 r. na terenie PGE Narodowego w Warszawie. Start imprezy przewidziany jest na godzinę 9:30, a start biegu planowany jest na godz. 10:00 (Wyprzedź meningokoki).

Zapisy Wyprzedź Meningokoki: https://elektronicznezapisy.pl/event/2982.html

Ponadto pod koroną stadionu najmłodsi będą mogli spróbować swoich sił w olimpiadzie sportowej – w tym roku w formie pięcioboju – pięciu dyscyplinach sportowych, m. in. jeździe na rolkach, badmintonie, siatkówce. Dla mam natomiast przygotowaliśmy jubileuszowy konkurs „Mama na piątkę”, gdzie mamy będą mogły stawić czoła codziennym wyzwaniom w wydaniu sportowym. W piknikowym miasteczku będzie można odwiedzić stanowiska fundacji oraz skorzystać z licznych atrakcji (fotobudka, popcorn, malowanie buziek, balony, animacje dla dzieci).

Dla chcących zmierzyć się w profesjonalnym biegu przygotowaliśmy coś szczególnego – bieg Wyprzedź Meningokoki, na dystansie 4km. Bieg jest zwieńczeniem kampanii edukacyjnej Wyprzedź Meningokoki organizowanej przez Fundację IMiD we współpracy z firmą GlaxoSmithKline. Uczestnicy biegu mają za zadanie przebiec dystans 4 km w czasie krótszym niż 24 minuty! Na trasie biegacze będą mieli okazję wyprzedzić bohatera kampanii – bakterię Meningo ludzkich rozmiarów. W tej konkurencji dla biegaczy również przygotowane zostały specjalne nagrody.

meningo

W marcu rozpoczeła się kampania "Wyprzedź meningokoki. Z wiedzą na start", której współorganizatorem jest Fundacja Instytutu Matki i Dziecka. Jej celem jest zwiększenie świadomości społecznej na temat inwazyjnej choroby meningokokowej i sposobów ochrony przed nią.

Już samo wymówienie ich nazwy może przysparzać trudności. Ale meningokoki trzeba poznać. To one wywołują inwazyjną chorobę meningokokową (IChM), która rozwija się pod postacią zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych lub sepsy[ii]. Co piąty chory umiera4, a 1 na 3 zostaje trwale okaleczony, np. tracąc słuch[iv], to – jak pokazują najnowsze badania[vi] czy oblizywanie przez dorosłych dziecięcego smoczka. Poruszona zostanie także kwestia szczepień. Od czterech lat istnieje bowiem możliwość zaszczepienia najmłodszych zarówno przeciwko meningokokom typu C, jak i B – oba wywołują większość przypadków inwazyjnej choroby meningokokowej w Polsce, przy czym typ B odpowiada za ponad 80 proc. zachorowań wśród dzieci w 1. roku życia4.

Pełna realizacja szczepień leży zarówno w interesie dzieci, jak i całego społeczeństwa. Dlatego chcemy edukować, by zapobiegać rozprzestrzenianiu się chorób zakaźnych i fałszywych przekonań – mówi Dorota Kleszczewska, prezes Fundacji Instytutu Matki i Dziecka (IMiD), współorganizator kampanii. Jako Fundacja działająca na rzecz ochrony zdrowia z radością włączamy się do akcji „Wyprzedź meningokoki!”.

Inwazyjna choroba meningokokowa występuje stosunkowo rzadko, ale jest na tyle poważna, że warto jej zapobiegać za pomocą szczepień – potwierdza dr n. med. Alicja Karney z Instytutu Matki i Dziecka.

Punktem kulminacyjnym kampanii będzie 4-kilometrowy bieg „Wyprzedź meningokoki”. Odbędzie się on we wrześniu na Stadionie Narodowym w Warszawie, w ramach V edycji organizowanego przez Fundację IMiD pikniku sportowo-edukacyjnego „Odważ się być zdrowym na PGE Narodowym” (dokładny termin wkrótce zostanie podany). Udział w biegu może wziąć każdy (start jest bezpłatny, wymagana jest tylko rejestracja). Biegacze zmierzą się ze sobą oraz z… meningokokami – chcąc je wyprzedzić, muszą pokonać dystans 4 km w czasie krótszym niż 24 minuty.

Ponadto na potrzeby kampanii został stworzony brand hero, bohater kampanii, postać o imieniu Meningo. Powstał po to, by niewidzialnemu zagrożeniu nadać realny kształt. To pomoże budować świadomość, że zakażenia meningokokowe są rzeczywistymi zagrożeniami dla zdrowia. Meningo weźmie udział we wszystkich wydarzeniach organizowanych w ramach kampanii.

Jak należy rozumieć hasło przewodnie kampanii „Wyprzedź meningokoki”? Na dwa sposoby. Po pierwsze, inwazyjna choroba meningokokowa postępuje niezwykle szybko[viii]. Ale o tym wszystkim trzeba wiedzieć. Stąd drugi człon hasła kampanii „Z wiedzą na start”.

Kampania będzie trwała do końca tego roku. Jej inicjatorem i organizatorem jest firma GSK, a współorganizatorem Fundacja Instytutu Matki i Dziecka, działająca na rzecz ochrony zdrowia pacjentów, promocji profilaktyki zdrowotnej dzieci, młodzieży oraz kobiet w ciąży. Fundacja jest związana z warszawskim Instytutem Matki i Dziecka, bezpośrednio go wspierając.

[ii] Konior R., Szczepienia przeciwko meningokokom [w:] Inwazyjna Choroba Meningokokowa, PZWL, Warszawa 2016

[iv] KOROUN, Inwazyjna Choroba Meningokokowa w Polsce w 2016 r. http://www.koroun.edu.pl/pdf/ICHM2016.pdf (dostęp: marzec 2018)

[vi] Szenborn L., Inwazyjna choroba meningokokowa – dobre wieści z pola rywalizacji człowieka z bakteriami [w:] Praktyka Lekarska, czerwiec 2017

[viii]Choroba meningokokowa – obraz kliniczny i następstwa, [w:] Medycyna Praktyczna Szczepienia 2013/2